Kunstsalon med masser af idéer

kunstsalon
23. september 2016 - Anna Pia Holmgaard

Kunstsalon med masser af idéer

Der er stor opmærksomhed på kunst i Svendborg - lover godt for ny strategi for kunst i det offentlige rum.

Er offentlig kunst en skulptur, et relief eller måske, når det går højt - et gavlmaleri? Nej, må svaret være - det er meget mere og derfor var der masser til både øjne og hjerne at tage fat på, da SAK i anledning af kunstbygningen SAKS 75-års jubilæum inviterede til kunstsalon. To kunstkonsulenter fra bureauet SOMEWHERE fortalte om hvordan man skriver en kunststrategi for en by, viste eksempler og pirrede nysgerrigheden. Og Svendborg er et godt sted at arbejde med en kunststrategi, var indtrykket:

- Man bliver faktisk slået bagover af alle de meget dygtige, kreative og ambitiøse aktører, der er i byen. I kan sagtens matche København – og det føles som om, at alt hænger godt sammen, drives af en særlig energi, som er  speciel at opleve. Kontrasterne er unikke. Oven i al den vidunderlige natur er her også meget by-stemning. Det giver spænding, sagde Ulrikke Neergaard om sin oplevelse af byen. Men kunsten mangler, mente flere af tilhørerne.

Byen har en del kultur og stærkt musikliv, men vi er ikke stærke på kunst af høj kvalitet, sagde en - og vi skal i øvrigt stille særlige krav til den kunst, der står i byen, mente en anden.

 – Den skal kunne provokere, samle, give nye oplevelser og den skal umiddelbart kunne mødes, også af dem, der ikke er optaget af offentlig kunst:

- Vi skal i hvert fald være klar på, for hvem vi laver det her: Hvad er formålet, som Peter Beten Jørgensen sagde.

Han var for en lille måneds tid hovedmanden bag Svendborg Sound Festival, der gjorde en dyd ud af netop at bruge byen til nye, overraskende oplevelser indenfor teater, musik, gøgl og kunst, som man ikke skulle have entrébillet eller forudsætninger for at opleve.

Der var også en bred enighed om at overlæggeren skal placeres højt og den bedste kunstner skal vælges - ikke nødvendigvis den lokale kunstner.

- Hellere to gode værker end ti, der ikke rigtig flytter noget, lød det fra salen – og i spørgsmålet om permanente værker kontra midlertidige var de fleste også enige om, at når man nu gør indsatsen – så gå efter noget, der er blivende i byen. Andre idéer var flere grønne områder og svævebaner, der kan give Svendborg svæv og storhed, lys på områdets mange broer, der også symbolsk kan løfte byens identitet. Eller ligefrem et tingsted, der forener byens borgere i dialog om livet og hverdagen. Hvad med videokunst på den store gavl ved Havnetrappen? Det skortede kort sagt hverken på idéer, på ambitioner eller input til kunststrategien, der skal ligge færdig i begyndelsen af det nye år, hvor man så begynder ansøgningsprocessen til de værker, kuratorgruppen under Liv i min By kan pege på.

- Det var en fantastisk aften.  Vi er meget imponerede over de mange gode idéer og debatlysten. Vi får rigtig meget at arbejde med og tænke over, sluttede Stenka Hellfach.