Gravemaskiner forskønner byen

27. oktober 2020 - Anna Pia Holmgaard

Gravemaskiner forskønner byen

Klosterplads og Frederiksgade er blevet til store byggepladser i løbet af de seneste måneder og forbipasserende kan begynde at danne sig et overblik over Klosterplads, som den kommer til at se ud. 

Gravemaskiner forskønner byen


Hvis man går forbi på Klosterplads i disse dage og uger, kan man se en trappen, der nu er oppe i fuld højde med svungne former, brede trin og sidde-reposer i smuk, nordisk granit. Projektet har været længe undervejs på tegnebrættet, men har hele tiden været et vigtigt punkt i Områdefornyelsen. Ønsket om at åbne byen fra stationen og op mod byen har været klart fra start. Det betyder f.eks. at besøgende og borgere i byen i fremtiden nemmere kan finde op i Svendborgs hyggelige gågademiljø.

- Det er altid skønt at se projekter, der har været på tegnebrættet længe, blive til virkelighed. Vi er rigtig glade for det, vi kan se tage form nu. Trappen bliver efter vores bedste overbevisning meget smuk i bybilledet og på Klosterplads, siger projektleder i områdefornyelsen Liv i Min By, arkitekt Helle Baker. 

Områdefornyelsen skal føres i mål af projektlederen sammen med øvrige partnere, herunder landskabsarkitekter fra LAND+, kunstneren Jens Galschiøt, der skal præge kulturarvsprojektet med skulpturer, Svendborg Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning og ikke mindst Svendborg Museum. 

Det er dog ikke kun på Klosterplads, der graves og sættes sten. I Frederiksgade er der også masser af arbejde i gang, både ledingsarbejder, men også forskønnelse med nye klinke- og granitbelægninger. Arbejdet skal gøre den lidt slidte festgade til en hyggelig gade, hvor der både er plads til natteliv og til aktiviteter med udeservering, events og lignende i dagtimerne. 

Gaden kommer således og helt efter planen både til at blive smukkere og mere anvendelig til flere formål. 

Begge steder er man i gang med at grave i områder, hvor der har ligget en gammel klosterkirke. Det betyder, at der er arkæologer, der følger anlægsarbejderne, så de kan se, om der skulle være spændende spor fra den tidlige middelalderkirke og Gråbrødrekloster i områderne omkring. Indtil videre har man fundet sten, der markerer hvor klostrets vestmur har gået til og rester efter dyr. Øverst i Frederiksgade er der fundet munkesten og fragmenter af mure fra klosteret. 

Anlægsarbejdet ved trappeanlægget på Klosterplads forventes at være færdigt i slutningen af november 2020, mens områdefornyelsen i Frederiksgade forventes afsluttet i februar-marts 2021.